Over de Monument

Denkmal mit 5 Figuren

Monument ter herinnering aan de slachtoffers van het nationaalsocialisme uit Oberursel

Denkmal-Entwurf

Een idee wordt een monument

De slachtoffers zichtbaar maken, hun namen noemen en ze uit de anonimiteit halen – dat is het idee van het monument ter herinnering aan de slachtoffers uit Oberursel van het nationaalsocialisme.
De impuls werd gegeven door Ernst Röder uit Oberursel, wiens moeder in Auschwitz vermoord werd. Hij wenste een plaats in zijn geboortestad, waar de herinnering aan de door de nazi’s vermoorde burgers levend gehouden wordt.
Bij een in geheel Duitsland uitgeschreven ideeën wedstrijd voor een monument ter herinnering aan de slachtoffers uit Oberursel werd het ontwerp van de toen 18 jaar oud scholiere Juliane Nikolai uit Oberursel gekozen: een rechtop uit het midden van een steenblok omhoog rijzende schijf splitst twee groepen van figuren, die elkaar tegenover staan – de achtervolgden en de anderen, de meerderheid van de maatschappij.
De beeldhouwster Christine Jasmin Niederndorfer uit Oberursel zet het ontwerp sinds 2007 stap voor stap in werkelijkheid om.

Eine Figur wird am Denkmal positioniert

Betrokkenheid van de burgers van Oberursel

Het monument komt stap voor stap tot stand, omdat de realisatie van het project geheel op initiatief van de burgers berust. Zoals Burgemeester Hans-Georg Brum zei: “Het gaat om een eigen initiatief van burgers, die dit idee hadden en de financiële bijdragen gaven om het monument te realiseren.” Het initiatief ‘Monument ter herinnering aan de slachtoffers uit Oberursel’ rekent op privé sponsoring. Op velerlei bijeenkomsten wordt verdere bekendheid gegeven aan het project en geld ingezameld voor de voltooiing van het monument.

Wij hebben Uw steun nodig!

Het is nog een lange weg tot de voltooiing van het monument met alle figuren en het oprichten van de glasplaat met de namen van de slachtoffers.
U gift zal een belangrijke bijdrage zijn aan de herdenking aan de slachtoffers van het fascisme op deze plaats! Hoe klein de stap is van belediging en discriminatie van onze medeburgers tot aan doodslag en moord, tonen de racistische gebeurtenissen van de afgelopen jaren.

Flyer-Logo-blau

Rekening voor giften:

Donatierekening / Bankgegevens
Initiative Opferdenkmal e. V.,
Taunus Sparkasse,
IBAN: DE44 5125 0000 0007 0448 44,
BIC: HELADEF1TSK

Adres

Initiative Opferdenkmal e. V.
Postfach 1140
61401 Oberursel
info@opferdenkmal-oberursel.org

Lageplan

Het monument staat op de binnenplaats achter het Oberurseler ‘Oude Hospital’

Tekst: K. Abels, Fotos en Lay-out: U. Seemann, Vertaling: H. Schöbel.

Dieser Beitrag wurde unter Denkmal abgelegt und mit , verschlagwortet. Setze ein Lesezeichen auf den Permalink.